Blefaritis

Wat is blefaritis?

Blefaritis is een veel voorkomende aandoening bij oogzorgverleners en wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van de oogleden. Het zou roodheid, jeuk, een branderig gevoel en soms zelfs korstjes op de oogleden kunnen veroorzaken.

Blefaritis kan worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: anterieure en posterieure blefaritis.

Anterieure blefaritis beïnvloedt de voorkant van de oogleden en wordt meestal veroorzaakt door bacteriële overgroei en reageert goed op routinematige behandelingen, zoals antibiotica. In sommige gevallen reageren patiënten echter niet op standaardbehandelingen, wat leidt tot aanhoudende irritatie en oogklachten.

Posterieure blefaritis treft het binnenste ooglid en wordt vaak geassocieerd met disfunctie van de Meibomian klieren, die het olieachtige component van tranen produceren.

Wat zijn de zeldzame oorzaken van anterieure blefaritis?

Anterieure blefaritis kan verschillende minder erkende oorzaken hebben, waaronder contactdermatitis, allergische reacties, schimmelinfecties en infecties veroorzaakt door bacteriën anders dan Staphylococcus. Als een patiënt met blefaritis niet reageert op normale behandelingen, zoals antibiotica of antivirale middelen, moet demodicose (parasitaire mijten) worden vermoed. In dergelijke gevallen is de vaak over het hoofd geziene oorzaak van blefaritis een overgroei van Demodex mijten.

Daarom wil ik me hier richten op demodex blefaritis.

Is Demodex een schadelijke parasiet voor de gezondheid van huid en ogen?

Demodex zijn ectoparasitaire kleine mijten die van nature op de menselijke huid leven, inclusief de wimpers en wenkbrauwen. De mijten kunnen ook op de huid van de wangen, neus, voorhoofd en in de wenkbrauwen worden gevonden. De typische levensduur van Demodex is ongeveer 3 weken. Demodex paart in de openingen van haarzakjes en legt haar eitjes in haarzakjes of talgklieren.

Deze mijten zijn meestal ongevaarlijk en worden gevonden in haarzakjes en talgklieren als onderdeel van de natuurlijke microflora van de huid. Normaal gesproken veroorzaken ze geen problemen. Maar in sommige gevallen kan een overmatige populatie van Demodex-mijten echter leiden tot Demodex blepharitis (ontsteking van de ooglidranden) en verschillende andere oogaandoeningen zoals meibomian gland dysfunction (problemen met de olieklieren), conjunctivitis, keratitis en verstoring van de wimpers. Deze aandoeningen kunnen symptomen veroorzaken zoals jeuk, roodheid, irritatie en droge ogen. Naast ongemak meldden patiënten ook functionele problemen, zoals moeite met autorijden ‘s nachts.

Wat zijn de symptomen van Demodex blefaritis?

De meest voorkomende symptomen van Demodex blefaritis zijn het gevoel van een vreemd lichaam, branderigheid, prikkeling, epiphora, tijdelijk wazig zicht en algemene irritatie. Disfunctie van de meibomian (olie) klier door demodicose kan uiteindelijk leiden tot droge ogen.

De tekenen van Demodex blefaritis zijn gemakkelijk te herkennen in de vorm van kenmerkende wasachtige resten, bekend als cilindrische collarettes, die zich rond de basis van de wimpers wikkelen. Andere symptomen zijn roodheid aan de ooglidranden en terugkerende hordeolum (korreltje) en chalazion (hagelkorn).

Hoe wordt Demodex blefaritis tegenwoordig effectief behandeld?

Omdat deze mijten geen bacteriën of virussen zijn, kunnen ze niet worden behandeld met antibiotica of antivirale middelen en verrassend genoeg zijn ze resistent tegen andere antimicrobiële middelen zoals alcohol en povidon-jodium, wat ze wat moeilijker te behandelen maakt. Hoewel babyshampoo traditioneel werd gebruikt om blefaritis te behandelen, moet het gebruik van babyshampoo worden vermeden, omdat het niet alleen Demodex niet uitroeit, maar ook een nadelig effect kan hebben op de traanfilm.

  1. Tea tree olie: De meest effectieve behandeling voor mijten is tea tree olie, die wordt gewonnen uit de tea tree plant (Melaleuca alternifolia). Het actieve ingrediënt in tea tree olie is 4-terpineol, dat brede antimicrobiële en vooral demodicidale eigenschappen heeft. Tea tree olie wordt meestal gevonden in de vorm van schoonmaakdoekjes, gel of shampoo die 2-5% van de substantie bevatten.

Deze olie zou irriterend kunnen zijn voor de ogen, maar het is bijna de enige manier om van mijten af te komen. Breng de olie aan op de oogleden en wimpers, vooral aan de rand van je oogleden. Zorg ervoor dat je de olie ook gebruikt op je wangen, neus, voorhoofd en wenkbrauwen, andere plekken waar mijten graag leven.

Het wordt aanbevolen om de behandeling minstens 6 weken te laten duren, omdat dit overeenkomt met twee levenscycli van de mijten. Het doel van de behandeling bij Demodex blefaritis is niet de volledige uitroeiing van de mijten, want dat doel wordt meestal niet bereikt, maar eerder de vermindering van de mijtenpopulatie.

  1. Lotilaner 0,25% oplossing (Tarsus Pharmaceuticals): Het is een antiparasitair (acaricide = mijtdodend) middel dat Demodex mijten elimineert. Deze nieuwe oftalmologische oplossing is het eerste door de FDA goedgekeurde geneesmiddel voor de behandeling van Demodex-gerelateerde blefaritis. De resultaten van de klinische studies met lotilaner oftalmologische oplossing zijn hoopvol. Na 6 weken behandeling met lotilaner werd een significante uitroeiing van de mijt en een significante verbetering van de ontsteking bereikt.
  1. Hypochlorig zuur (HOCl): geproduceerd door leukocyten van het immuunsysteem als een natuurlijk antiseptisch middel. Er is gesuggereerd dat het het aantal demodexen kan verminderen, maar het effect tegen demodexen is controversieel. Ook al is onderchlorigzuur niet demodicidaal, de brede antiseptische werking zou kunnen helpen bij de behandeling van Demodex blefaritis door het aantal bacteriën op de oogleden, wimpers en het oppervlak van Demodex-mijten te verminderen. Daarom kunnen ze, na een eerste behandeling met tea tree olie, beide samen gebruiken om twee afzonderlijke mechanismen voor ooglidhygiëne te bieden.
  1. Intense gepulseerde lichttherapie (IPL): IPL werkt door het toedienen van polychromatisch licht met een hoge intensiteit (515-1200 nm) aan het doelweefsel. Het gebruik van IPL voor de behandeling van droge ogen door verdamping wordt algemeen ondersteund en is goedgekeurd door de FDA voor deze indicaties. In gevallen van Demodex blefaritis kan IPL-behandeling een ideale behandelingsoptie zijn, omdat IPL demodicidaal is gebleken. Demodex absorbeert de energie van het gepulseerde licht, wat leidt tot een snelle verhitting die resulteert in de dood van de mijt. Bovendien vermindert IPL-behandeling het aantal aanwezige bacteriën en vermindert het ontstekingen door fotobiomodulatie.
  1. Vanwege het gebrek aan een definitieve behandeling voor Demodex blepharitis en het gebrek aan preparaten voor oogheelkundig gebruik, is er een toenemende interesse in off-label gebruik van antiparasitaire geneesmiddelen die zijn goedgekeurd voor dermatologisch gebruik in combinatie met ooglidhygiëne door het gebruik van tea tree olie of terpinen-4-ol.
    • Ivermectine 1% crème (Soolantra, Galderma): Onderzoekers hebben positieve resultaten gemeld met deze topische rosacea remedie. De crème kan één tot twee maanden worden gebruikt als een bedtijd ooglid treatment. Ivermectine crème werkt heel goed, maar patiënten zouden een tijdelijke toename van ontstekingen en ongemak kunnen verwachten tijdens de eerste paar dagen van de behandeling, omdat een groot aantal mijten wordt gedood.
    • Permethrin 5% crème: Er zijn veel patiënten met Demodex blepharitis die behandeld worden met off-label gebruik van permethrin 5% crème, die is goedgekeurd door de FDA voor gebruik tegen schurft.
    • Orale ivermectine: De orale formulering van ivermectine is een andere effectieve en relatief goedkope optie. Patiënten nemen één tot drie gewichtsafhankelijke doses, één week uit elkaar.
    • Metronidazol: Volgens sommige onderzoeken zou een combinatie van ivermectine en metronidazol het aantal mijten sterker kunnen verminderen dan een van beide geneesmiddelen alleen. De combinatie kan zowel lokaal als oraal worden toegediend.
  1. Het wordt ook geadviseerd om eerder gebruikte make-up weg te gooien en handdoeken en beddengoed regelmatig te wassen.